Sabah : Part 1 – Kota Kinabalu

#DAY1

I always wanted to go to SABAH. Tak kira untuk study or holiday or working travel or maybe for settled down 🙂 Finally this year on March , me and my squad decided untuk fly ke Sabah!

Yesss!

 Flight dari JB kitorang ambil waktu tengahari. Alasannya sebab takut nanti memasing tak boleh bangun pagi nak gerak ke airport haritu kalau ambil flight 7.00 pagi. Pastu menyesal sebab rasa macam wasting time sangat , sampai KK waktu petang and we can’t do nothing selain cari tempat untuk dinner je malam tu.
Tapi takpe , first time , first experience. Next time sure akan naik flight pagi!

 

Cost flight ticket :

RM100 x 2 0rang = RM200 pergi balik.

Seorang dapat seratus je sebab masa ni ticket ke KK murah gila! Pergi balik actually RM80 + RM20 insurance.

 

Masa kat KK , kitorang stay kat Marina Court Resort Condominium untuk 2 malam.
Sangat best , sangat selesa sebab mesin basuh , dapur gas , peti ice segala bagai semua ada. Wifi pun ada!
Buka je tingkap , memang bau laut sangat sebab dekat dengan area Pasar Filipino. Dekat dengan segala-galanya , tempat makan , tempat shopping depan rumah , pasar malam… Kiranya memang senang dan best. Condo ni ada 3 bilik , sangat sesuai untuk family yang bercuti.

Cost : RM280 x 2 Malam = RM560 .

Kami divide berenam , so sorang RM93.40.

 

So lepas dah berebut bilik , masing-masing lintang pukang kejar jamak waktu Asar. Kitorang masuk umah masa tu lagi 20 minit nak maghrib… Waktu solat kat Sabah sangat awal dari semenanjung. Kekadang rasa macam “Haaaaaaaaaaaaaaaaaaa?? Dah Asar dah? Baru pukul berapa ni”.
Pukul 5.30 pagi dah terang…..kalau kat area Kundasang pukul 5 petang dah gelap oi!
Malam kitorang makan kat area “Todak” atau nama lain dia Waterfront Kota Kinabalu. On the way nak ke tempat makan , kitorang lalu kat Filipino Market nak tengok view. Ramai yang suruh makan kat situ , makanan dia pun boleh buat terbalik mata…Banyak gila! Tapi kawasan tu agak kotor at certain part. Plus! based on study yang kitorang buat , ramai yang kena food poisoning lepas makan kat situ. So baiklah TIDAK. Kalau memang betul-betul nak rasa makan kat situ , better makan kat kedai yang korang pilih ikan then dia masak instead of makan makanan yang sudah siap dimasak.
Makanan kat Sabah best.. especially chicken wing! Kitorang makan banyakkkkkkkkkkk gila chicken wing. Seafood dia pun best. Best in term of price. But for us , rasa dia kureng sikit…sebab tak pedas and cara masak totally lain dari kat semenanjung. So malam tu makan agak slow motion sikit. But still , tu lah nikmat kat tempat orang kan 🙂

 

Pasar Philippine , Kota Kinabalu
Kedai Ikan Masin , Pasar Philippine

 

 

Cost makan seafood :

RM250 untuk 6 orang .

Kami divide berenam , so sorang RM41.70.

 

Lepas kenyang. Balik tido.
Sebab esok….
arghhhh excited!!!!
To be continue….
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s