Sabah : Part 2 – Tunku Abdul Rahman National Park

#DAY2

Hari kedua berada kat Sabah , Ya Allah , rasa bahagia sangat. Hahahahaa overly attached!

Pagi tu Kak Ju ketuk pintu bilik dalam pukul 5 pagi. Berpisat-pisat biji mata nak buka , nak-tak-nak kena bangun juga , perform Subuh , bersiap , packing barang dan breakfast. Aroun 7.30 pagi , Abang Adi , our tourist guide sudah bersiap-siap tunggu kat bawah.

Let’s go to the beach!

Jesselton Point Waterfront. Tempat yang buatkan kitorang excited pada awal pagi tu. Kami guna khidmat Kaunter number 10, Island Hop Express dan dapat pakej student so harga boat trip untuk ke 3 pulau dan snorkeling gear for 6 pax dapat dalam RM43. Murah dari apa yang dijangka.

Cost:

Island Hopping  RM43 per group + Terminal fee student RM3.82 per pax + Conservation Fee RM3 per pax , so seorang need to spend RM14 .

But then we need to pay few bucks more on our way back sebab 1 snorkeling gear hilang! Haih. *semua jeling Ainn*

We decide to go to :

  • Pulau Manukan
  • Pulau Sapi

 

IMG-20160306-WA0009

 

At first we plan to do Parasailing , only cost RM70.00 at Manukan , our first pit stop. Sebab percutian ni bukan percutian yang “mewah” , so kalau boleh jimat memang nak buat benda-benda yang jimat je.  Pastu abang yang incharge kitorang cakap kat Manukan ada aktiviti Sea-walking! I’m the one who excited bout this activity sebab before ni kitorang ada borak-borak pasal sea-walking tapi harga dia terlampau mahal , tapi kat Manukan , Sea-walking only cost RM150 including cert and CD picture. Lepas abang tu register nama , semua bengang  je memikirkan perbelanjaan dari RM70 naik ke RM150! Heheheehe. Sekali seumur hidup je kottt~

Pengalaman? Sumpah cuak! Masa nak turun dalam laut dengan paras 5meter kebawah , bila pakai topi oxygen yang beratnya 30KG , air laut yang sejuk gila , doa dan mengucap memang tak lekang dari mulut. Masa tulah macam-macam zikir ,doa makan , zikir taubat nasuha semua keluar.

Dalam takut , bila dah reda sikit darah gemuruh , tetiba keadaan akan rasa lebih tenang actually .Dia punya “nikmat” , SubahanAllah . Rasa tenang damai memang tak boleh nak gambarkan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For the next pulau , kitorang hanya buat aktiviti FREE , snorkeling . Bajet habis hahahaha.

Oh by the way , kalau nak pergi pulau , silalah bawa bekal makanan dan minuman. Air tin , snacks kat pulau-pulau ni harga memantol-mantol! Nasiblah kitorang memasing sangat tak kisah , sanggup berkongsi makan minum. Kalau tak…..imagine Coke 1 can , RM6. Beli 6 tin dah RM36 , campur keropok bodoh-bodoh tu RM5 1 pack…kempis.

IMG-20160306-WA0008

IMG_3782

 

 

Selalunya kalau area pukul 1 sampai 3 tengahari , aku memang akan cuba elak untuk duduk bawah panas. Tapi masa kat sini , lupa terus pasal kita ni Photophobia. Selalu berpanas mesti migraine , tak pun mata sakit….tapi masa ni Alhamdulillah sikit pun tak pening. Excited concur all i guess.

IMG-20160306-WA0003

Petang , lepas balik dari pulau , Abang Adi bawa pergi kilang coklat , Muzium Sabah dan Pantai Tanjung Aru. Since this post  all dedicated for Pulau ,kita sambung cerita petang kat different post.

See you next time! 🙂

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Sabah : Part 3 – Pantai Tanjung Aru , Sabah State Museum & Heritage Village , Cocoa Boutique Kota Kinabalu | Dear Noorainn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s